Китай розуміє, що суб’єкта політичного процесу під назвою росія вже давно не існує, - Подоляк

Китай розуміє, що суб’єкта політичного процесу під назвою росія вже давно не існує, - Подоляк

Китай розуміє, що такого суб’єкта політичного процесу як росія вже давно не існує. Про це заявив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в ефірі телеканалу "Ми-Україна".

"Китай змінює свою позицію. Він дійсно проявляє сьогодні активність. Протягом року він не демонстрував цього. Він практично посилався завжди на ідеологічне забарвлення, яке давала російська федерація. Ну, тобто, приймав сторону росії. Сьогодні Китай демонструє абсолютно нейтральний підхід. Безумовно, він виступив з певними ініціативами, але єдиним ключовим суб'єктом процесу виходу з війни, ну, тобто, правильного фіналу, він є тільки в України. Це сьогодні розуміють всі наші партнери. Тобто ті, які займають проукраїнську позицію. Безумовно нам важливо це пояснювати таким великим гравцям як Китай. Тому що Китай стає все більш активним у глобальному політичному та глобальному економічному процесах. Китай розуміє, що росії вже як суб’єкта глобального політичного процесу не існує", - зазначив Подоляк.

Він також відмітив позитивні зрушення у переговорах між Україною та Китаєм.

"Китай має ще відпрацювати свою позицію. І тут, безумовно, дуже добре, що ми спілкуємося вже безпосередньо, без такого посередника як російська федерація умовного. Але з іншого боку треба постійно пояснювати, чому принципова позиція - це формула миру. Навіть у плану Китая говориться про те, що суверенітет і територіальна цілісність - основа основ. Тому ми говоримо - це можливо, тільки якщо росія зникне з нашої території. Будь-який інший варіант буде означати продовження війни в тому чи іншому форматі", - наголосив Подоляк.

Як повідомляли "Ми-Україна", Китай не збирається отримувати користь від війни росії проти України. Країна сподівається на подальші обговорення мирного плану, який був запропонований Пекіном.

Головне