Чекають на поліцію: комісія Мінкульту не змогла потрапити до корпусів Лаври через вірян

Чекають на поліцію: комісія Мінкульту не змогла потрапити до корпусів Лаври через вірян

У Києві-Печерській лаврі сьогодні, 4 липня, працює комісія Міністерства культури, яка має опечатати п’ять корпусів. Втім, священники погодились повернути державі лише два.

Подробиці з місця подій розповіла наша кореспондентка.

За її словами, біля Лаври зібралися люди, які заважають працювати членам комісії. Наразі їм так і не вдалося потрапити до корпусів. Біля цих будівель перебувають декілька десятків вірян та духовенства УПЦ МП.
 
Варто зауважити, що ще у 2013 році між монастирем та заповідником було укладено договір про безстрокове та безоплатне користування. Однак у березні 2023 року Національний заповідник цей договір припинив пов’язуючи з тим, що представниками монастиря були зафіксовані порушення оренди цих приміщень.

Представники заповідника вже викликали поліцію, яка допомагатиме членам комісії потрапити до будівель.

Нагадаємо, в.о. генерального директора Національного заповідника Києво-Печерська лавра Максим Остапенко зробив заяву щодо ситуації під Лаврою.

За його словами, комісія попереджала монастир Києво-Печерської лаври про те, що п’ять корпусів буде повернуто державі.

“Вчора ми отримали від них відповідь, що три корпуси життєво необхідні для діяльності монастиря, а повернути вони готові лише два (69 та 45). Коли комісія у складі п’яти осіб прийшла для того, щоб оглянути приміщення, яке не використовується, то зіштовхнулася з перешкоджанням з боку прихожан”, – сказав він.

Остапенко додав, що п’ять корпусів треба опечатати, а далі держава вирішить, що з ними робити. Якщо перешкоджання продовжаться, то комісія звертатиметься до суду.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Данілов назвав завдання №1 на даному етапі активних бойових дій Сил оборони.

Головне