"Хезболла" пообіцяла не долучатись до війни в Ізраїлі, але є умова

Ліванська воєнізована організація та політична партія "Хезболла" заявила, що не вступатиме у війну в Ізраїлі на боці ХАМАС за умови, якщо ізраїльська сторона не буде атакувати Ліван. Про це заявив очільник ліванського МЗС Абдалла Бухабіб, пише The Times of Israel.

Відповідна заява була зроблена невдовзі після того, як голова виконкому цієї партії Гечем Сафіддін повідомив, що "Хезболла" не збирається дотримуватися нейтральної позиції у конфлікті між ХАМАС та Ізраїлем. Також він підкреслив, що бійці його організації нині вже знаходиться "там, де мають бути".

Як відомо, напередодні, 8 жовтня, вранці "Хезболла" відкрила вогонь по  ізраїльських військових об'єктах поблизу спільної з Ліваном ділянки кордону. В угрупуванні заявили, що атаку було здійснено як вияв солідарності з "палестинським рухом опору" у боротьбі проти Ізраїлю. ЦАХАЛ у відповідь накрив з артилерії райони Лівану, з яких було здійснено запуски снарядів, а також вдарив дроном по "інфраструктурі Хезболли". 

Сполучені Штати не залишили дії та погрози "Хезболли" без увагу. У Держдепі застерегли угруповання від вступу у бойові дії. 

"Президент (США Джо) Байден був гранично зрозумілий у донесенні до кожного будь-де, хто міг би захотіти скористатися ситуацією, - не робіть цього. Будь-то північ з "Хезболлою" і Ліваном, Західний берег або десь ще. Ми передали цей сигнал дуже виразно - безпосередньо і через інші країни", - розповів телеканалу CNN американський держсекретар Ентоні Блінкен.

Нагадаємо, Іран офіційно заявив, що не має жодного стосунку до планування та реалізації нападу воєнізованого угруповання ХАМАС на Ізраїль. Водночас цю атаку іранська сторона вважає "законною" та нібито спровокованою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в українському МЗС розповіли про рятувальну операцію, завдяки якій з прикордонного з Газою ізраїльського міста Сдерот було врятовано поранену українську дитину. Хлопчика, який постраждав внаслідок нападу бойовиків ХАМАС, вивезли з небезпечної території представники дипмісії України. 

 

 

Головне