Керував окупантами на ЧАЕС: заступнику голови "Росатома" оголошено підозру

Керував окупантами на ЧАЕС: заступнику голови

Українські правоохоронні органи повідомили про підозру високопосадовцю "Росатома", яки в період окупації Чорнобильської АЕС керував мародерськими процесами на ній. Йдеться про заступника голови російської держкорпорації з атомної енергії Миколу Мулюкіна, який є генерал-майором поліції, повідомив голова МЗС Ігор Клименко.

Міністр наголосив на тому, що ця підозра є першою, оголошеною посадовцю такого рангу.

"Фігурант особисто перебував на ЧАЕС. Його "фахівці" не знали, що робити зі станцією під час виведення з експлуатації. Тому просто розграбували майно. Військові рф виконували накази "росатомівців" на ЧАЕС, утримуючи в заручниках працівників станції та нацгвардійців, які її захищали", - зазначив Клименко. 

Правоохоронцям вдалось встановити більш як 100 окупантів, причетних до захоплення атомної станції  її подальшим пограбуванням. Діями цих осіб керував саме Мулюкін.

"Кожен загарбник, незалежно від рангу, має відповісти за воєнні злочини проти України та українського народу. Безальтернативно", - наголосив Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 38 років Чорнобильській трагедії: чому сталась аварія та які її наслідки

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Держагентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко розповідав, що росіяни зруйнували інфраструктуру зони відчуження, тотально розграбували та пошкодили протипожежну техніку, а також знищили лабораторію, яка була призначена для дослідження радіоактивних відходів. Він також зазначив, що найближчий окоп, який російські загарбники під час повномасштабного вторгнення в Україну вирили біля "укриття" ЧАЕС, був за сотню метрів від об'єкта. Вище військове керівництво рф знало про небезпеку цієї зони, але фактично нехтувало нижчим рядовим складом.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.