Катували українців: СБУ повідомила про підозру ще 57 колаборантам на Херсонщині

Катували українців: СБУ повідомила про підозру ще 57 колаборантам на Херсонщині

Служба безпеки України оголосила підозру ще 57 колаборантам, які допомагали росіянам під час окупації Херсонщини. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

"У результаті комплексних заходів встановлено особи ще 57 колаборантів, які вступили до створеного агресором "головного управління мвс рф Херсонської області" на лівобережній частині регіону. "Підбір" ворожих поплічників до лав окупаційного органу здійснювали кадрові співробітники фсб", - йдеться у повідомленні.

Окупанти видавали колаборантам "посвідчення", спеціальний одяг та вогнепальну зброю, щоб ті могли вільно пересуватися окупованою частиною Херсонщини та проводити "каральні заходи проти місцевих жителів".

"Під час таких "рейдів" російські окупанти разом зі своїми поплічниками викрадали людей прямо "посеред" вулиці та відвозили їх у російські катівні. У застінках до людей застосовували жорстокі тортури, у тому числі катували струмом і протягом тривалого часу залишали без води. Таким чином рашисти фабрикували "справи" проти українців, яких намагалися схилити до співпраці з ворогом або визнати себе "винними" у причетності до партизанського руху", - повідомили в СБУ.

Колаборнатам оголосили підозри відповідно до ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території). Частина поплічників окупантів перебувають на тимчасово захопленій частині Херсонщини. Тому співробітники спецслужби вживають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. 

"Кожного з них буде знайдено і покарано за злочини проти України", - наголосили в СБУ.

Як повідомляли "Ми-Україна", в Україні судитимуть двох російських офіцерів, які катували мирних мешканців Київщини під час окупації регіону.

Головне