Катували цивільних під час окупації Сумщини: СБУ встановила ще п'ятьох російських військових

Катували цивільних під час окупації Сумщини: СБУ встановила ще п'ятьох російських військових

Служба безпеки України встановила ще п'ятьох російських військових, які катували мирних жителів під час окупації Сумської області на початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, усі п'ятеро є військовослужбовцями 423-го мотострілецького полку 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу збройних сил рф. Йдеться про:

  • старшого лейтенанта Олексія Рижковіча – командира 2-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону;
  • ⁠лейтенанта Максима Волчека – командира 3-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону;
  • ⁠сержанта Рустама Ірзаєва – командира відділення 1-го мотострілецького батальйону;
  • рядового Петра Ілюшина – заступника командира бойової машини, навідника-оператора 1-го мотострілецького батальйону;
  • ⁠рядового Вадима Мітіна – командира танка у складі танкового батальйону.

З лютого по березень 2022 року окупанти брали участь у захопленні населених пунктів Охтирського району Сумщини, серед яких і місто Тростянець. П'ятеро загарбників входили до складу російських "каральних загонів", зокрема, вони викрадали і катували цивільних мешканців міста.

Російські військові звозили потерпілих до катівні, її облаштували у підвалі захопленого тоді місцевого елеватора. Саме там до людей застосовували тортури. Відомо, що їх били зв’язаними, а потім ледь притомними кидали на холодну підлогу і довго тримали без їжі та води.

Найжорстокішим з них, як передає СБУ, виявився Максим Волчек. Його російське командування після втечі загарбників із Сумщини нагородило "медаллю Суворова".

У відомстві розповіли, що також Рустам Ірзаєв бив палкою зв’язаного місцевого чоловіка, якого викрали прямо посеред вулиці. Він обіцяв потерпілому "переламати всі кістки". Окупанти мали намір схилити людей до співпраці, але цей план провалився. Слідчі СБУ оголосили п’ятьом фігурантам про заочну підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, під Авдіївкою поліцейські "Білі янголи" та військові затримали російського окупанта.

Головне