Катар пропонує посередництво у поверненні українських заручників з рф

Катар пропонує посередництво у поверненні українських заручників з рф

Катар виразив готовність приєднатися до процесу повернення примусово вивезених українських дітей і цивільних заручників з росії.

Цю інформацію уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив в ефірі телемарафону.

"Катар хоче брати участь в поверненні не тільки українських дітей, а й цивільних заручників. Про це я вже можу сказати, у нас відбувалися неодноразові спілкування. Катар це вже робить", - наголосив він.

За його словами, що процес повернення дітей відбувається не так швидко, як б хотілося. Лубінець підкреслив, що наразі працюють над численними індивідуальними справами.

"Дітей набагато більше. Але ми працюємо. У нас багато зараз окремих історій в роботі", - сказав уповноважений.

Він також висловив заклик до осіб, які перебувають в росії або на окупованих територіях України і мають намір повернутися в Україну, або до їхніх родичів, подати відповідне звернення до Офісу омбудсмена, яке є юридичною підставою для фізичного повернення осіб.

Нагадаємо, у російському полоні перебувають 4 337 громадян України. Відомо, що окупанти позбавили волі 3574 військових та 763 цивільних.

"На сьогодні проведено 8 засідань комісії. За їх результатами встановлено факт позбавлення волі щодо 4337 осіб (3574 військових та 763 цивільних). За результатами засідань комісії відповідні дані вносяться до Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Адміністратором цього Реєстру визначено Національне інформаційне бюро, яке належить до сфери управління Мінреінтеграції", - йдеться в повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, рф завезла на тимчасово окуповані території Херсонської області 34 000 своїх підручників.

Головне