Юрисдикція МКС обмежена, потрібен спецтрибунал для рф, - ОП

Юрисдикція МКС обмежена, потрібен спецтрибунал для рф, - ОП

Спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії проти України потрібен для заповнення прогалини у підзвітності, яка нині є у світових правових механізмах. На цьому під час Лондонської конференції, присвячені питанню спецтрибуналу для рф, наголосив заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов.

Для прикладу, Міжнародний кримінальний суд має змогу судити за воєнні злочини, які були вчинені на території України, однак юрисдикція МКС обмежується лише державами-підписантами Римського статуту. А відтак, оскільки рф не є її його учасником, МКС не може притягнути до відповідальності за злочин агресії громадян рф.

"Ця конференція демонструє світові, що Україна та її союзники серйозно налаштовані, коли йдеться про притягнення керівництва рф до відповідальності за жахливі злочини, які воно продовжує скоювати в нашій країні. Зростає імпульс до створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочин агресії - первісного злочину, який уможливив жахливі воєнні злочини, що їх російські окупаційні війська щодня скоюють на території України. Підтримка на політичній та правовій аренах так само важлива, як і підтримка на полі бою. Україна бореться не лише за власну свободу, але й за порядок, заснований на правилах після Другої світової війни", - заявив Смірнов. 

Нагадаємо, минулого місяця прем’єрка Кая Каллас закликала до утворення міжнародного трибуналу для покарання тих, хто відповідає за російське вторгнення в Україну. Вона відзначила наявність Міжнародного кримінального суду для переслідування воєнних злочинів, однак вона висловила думку, що також слід створити трибунал щодо злочинів агресивної війни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, кількість задокументованих російських воєнних злочинів в Україні вже перевищила 110 000.

 

Головне