ЄС готовий до співпраці з Україною у розвитку виробничої галузі, не чекаючи закінчення війни

ЄС готовий до співпраці з Україною у розвитку виробничої галузі, не чекаючи закінчення війни

Європейський Союз зацікавлений у бізнес-співпраці з Україною і готовий допомогти їй розвивати виробничу галузь вже зараз, не чекаючи закінчення війни, сказав Директор з питань комунікацій та урядування Генерального директорату з питань зростання Європейської Комісії Якуб Боратинські під час свого виступу на Manufacturing Day Ukraine, організованого EIT Manufacturing і Українським кластером автомобілебудування та мобільності на заводі "Єврокар" в індустріальному парку "Соломоново" (Закарпатська область).

"Ми повністю віддані тому, щоб заохочувати бізнес-співпрацю між Україною та ЄС вже зараз, а не чекати, поки закінчиться війна", – сказав він, – Європейські організації, кластери готові допомогти українському бізнесу знайти нові ланцюжки доданої вартості, розробити інноваційну стратегію або підвищити свої підприємницькі навички".

Він підкреслив, що ЄС прагне відігравати важливу роль у відновленні, реконструкції та модернізації України, підтримувати інвестиції у відновлення країни та забезпечувати плавний перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки.

За словами Боратинські, з початку російської агресії загальна підтримка ЄС Україні вже склала близько 80 млрд євро. "Ми готові допомогти Україні просуватися далі та разом розвивати виробничу галузь", – підкреслив він.

3.jpg (125 KB)

Мартіна Дісс

Присутня на заході старший експерт Генерального директорату з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та МСП Європейської Комісії Мартіна Дісс повідомила, що в Європі багато проектів і програм, у яких вже зараз можуть взяти участь українські компанії, щоб підвищити свою конкурентоздатність.

Зокрема, на початку 2024 року розпочнеться проект Business Bridge, у рамках якого 1500 українських компаній зможуть отримати від 2500 євро для вивчення можливостей на ринку ЄС. Також розпочнеться програма із забезпечення обміну досвідом та найкращими практиками між кластерами ЄС та України. Enterprise Europe Network, як найбільша мережа підтримки бізнесу у світі, може допомогти українським компаніям впроваджувати інновації та знайти партнерів у ЄС.

Мартіна Дісс додала, що після підписання міжнародної угоди між Україною і ЄС український бізнес також зможе брати участь у програмах транскордонної та транснаціональної співпраці.

4.jpg (76 KB)

Представники українських органів влади і бізнесу акцентували на необхідності розвитку виробництва та інтеграції України у Єдиний ринок. "У ЄС говорять мовою промисловості і ми готові показати, що можемо говорити нею теж", – сказав  заступник міністра економіки України Тарас Качка.

У свою чергу, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма підкреслив великий потенціал автопрому в Україні, розвиток якого держава буде всіляко підтримувати.

Крім того, під час події генеральний директор EIT Manufacturing Каролін Віаруж оголосила про початок першого конкурсу BoostUp Ukraine! EIT Manufacturing допоможе переможцям конкурсу інтернаціоналізувати бізнес, отримати доступ до найбільшої європейської мережі, реалізувати амбіційні цілі.

2.jpg (79 KB)

Каролін Віаруж

Головне