ЄІБ допоможе "Укргідроенерго" з технічним переоснащенням трьох українських ГЕС

ЄІБ допоможе

ПрАТ "Укргідроенерго" підписало з Європейським інвестиційним банком Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці над гідроенергетичними проєктами в Україні.

Документ підписали віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська (відповідальна за операції в регіоні) та генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота. 

Згідно з меморандумом, "Укргідроенерго" та ЄІБ спільно реалізуватимуть проєкт "Відновлення обладнання для підвищення експлуатаційної стійкості та надійності гідроелектростанцій", який дозволить підтримувати ліквідність та стабільність роботи компанії.

Також сторони будуть співпрацювати у сфері технічного переоснащення трьох гідроелектростанцій. Зокрема планується заміна гідротехнічного та гідросилового обладнання на Канівській, Кременчуцькій та Дніпровській ГЕС.

"Вдячні ЄІБ за непохитну підтримку та суттєвий внесок в енергетичну безпеку України. Гідроенергетика України через дії російських терористів втратила близько 2,5 тис. МВт потужностей. Завдяки зусиллям Уряду та партнерів, понад 1,5 тис. МВт уже відновлено. Відновлення триває і прискориться. Цінуємо активну роль та підтримку, яку ЄІБ надає проєктам у ключових секторах української економіки", - заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, який був присутній на церемонії підписання Меморандуму.

Водночас гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота наголосив, що ЄІБ вже тривалий час є надійним партнером України.

"Ми цінуємо підтримку, яку банк уже надав українцям, і дякуємо за співпрацю та фінансування проєктів відновлення України протягом десяти років війни. Підписання цього меморандуму є черговим важливим кроком у забезпеченні енергетичної безпеки нашої країни в цілому, а також сталого розвитку гідроенергетичної галузі зокрема", - зазначив очільник "Укргідроенерго".

Нині в ЄІБ розглядають можливість надання Україні кредиту у 100 млн євро. У Банку вже неодноразово зазначали, що "Укргідроенерго" це надійний партнер у сфері гідроенергетики.

"Зосереджуючись на проєктах критичної інфраструктури, зокрема в енергетичному секторі, ми прагнемо не лише задовольнити нагальні потреби у відновленні, а й закласти міцний фундамент для сталого розвитку України. Ми готові підтримати головну українську гідроенергетичну компанію Укргідроенерго, щоб зміцнити енергетичну безпеку України в умовах постійних атак росії на цивільну енергетичну інфраструктуру", - заявила віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська.

Як повідомляли "Ми-Україна", генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що Україна станом на 16 березня виробляє рекордну кількість гідроенергії - 65 мільйонів кіловатів щодня.

Головне