Ізраїль здійснив удар по Рафаху попри ультиматум Байдена

Ізраїль здійснив удар по Рафаху попри ультиматум Байдена

Збройні сили Ізраїлю попри ультиматум, озвучений президентом США Джо Байденом відкрили вогонь по районах Рафаху. Це сталось після чергового невдалого раунду перемовин стосовно зупинки бойових дій у Секторі Гази, пише Reuters. 

Місцеві жителі Рафаху заявили, що атака по території поблизу мечеті забрали життя як мінімум трьох людей, ще декілька осіб зазнали поранень. Авіаударом Армії оборони Ізраїлю по житловій забудові вбито як мінімум 12 людей, "включно з жінками та дітьми".

Журналісти дізнались, що серед загиблих був один з командирів бойовиків "Бригади моджахедів". Разом з них загинула і його родина. 

Ізраїль запевняє, що бойовики угруповання ХАМАС переховуються на території міста Рафах, яке знаходиться на півдні Сектору Гази. Сполучені Штати неодноразово застерігали ізраїльську владу він наступ на цей населений пункт, оскільки там нині знаходиться багато цивільних, які втікали від бойових дій з інших районів палестинського анклаву. 

Днями Байден вперше пригрозив Ізраїлю зупинкою передачі бомб та артснарядів у разі, якщо прем'єр Біньямін Нетаньяху віддасть наказ про широкомасштабний наступ на Рафах. Ці його слова стали поворотним моментом у більш як піврічному конфлікті Ізраїлю з бойовиками ХАМАС. Так само важливим є його визнання того, що американське озброєння застосовується для ураження цивільного населення.

Нетаньяху, своєю чергою, заявив що за потреби народ Ізраїлю "воюватиме нігтями". 

"Але ми маємо набагато більше, ніж наші нігті", - додав він. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що ультиматум Байдена розчаровує. Заяву президента США в Ірані, ХАМАС та "Хезболлі" трактуватимуть як таку, що "дає їм надію на успіх". 

Головне