Ізраїль 15 років готував операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль 15 років готував операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль провів масштабну операцію з підриву пейджерів у Лівані та Сирії, яка готувалася щонайменше 15 років. Внаслідок вибухів постраждало близько 3 тисяч осіб. Про це повідомляє телеканал ABC із посиланням на джерело в американській розвідці.

Для реалізації цього плану ізраїльська розвідка створила мережу підставних компаній. Одна з них, BAC Consulting, зареєстрована в Будапешті, офіційно виробляла пейджери під брендом тайванської компанії Gold Apollo. Угорський уряд, однак, заперечив виробництво на своїй території, назвавши BAC Consulting лише "торговельним посередником".

У пейджери було вмонтовано 28-56 грамів вибухівки та дистанційний перемикач для активації вибуху. Примітно, що деякі працівники залучених компаній не знали про справжню мету своєї роботи та зв'язок з ізраїльською розвідкою.

Американська розвідка вважає такі операції надто ризикованими для цивільного населення і не застосовує їх у своїй практиці. Ця подія демонструє складність та тривалість підготовки спецслужб до подібних акцій.

Нагадаємо, нова хвиля вибухів електронних пристроїв охопила Ліван, зокрема території, підконтрольні руху "Хезболла". Про це повідомило видання The Guardian.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Ізраїль готується до можливої сухопутної операції проти "Хезболли" в Лівані. Уряд Беньяміна Нетаньягу схвалив план наступу на південь Лівану, розроблений Генеральним штабом Ізраїлю. Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ.

Головне