Іран пригрозив змінити свою "мирну" ядерну доктрину: названа умова

Іран пригрозив змінити свою

Влада Ірану заявила, що піде на внесення змін до своєї ядерної доктрини у разі, якщо Ізраїль "загрожуватиме існуванню" країни. Про це заявив радник Верховного лідера Ірану Камаль Харразі, передає Reuters.

Заборона на розробку ядерної зброї в Ірані була прийнята на початку 2000-х років. Це питання в країні вирішує Верховний лідер Великий аятолла Алі Хаманеї. У 2019 році він заявляв, що створення ядерних бомб є "неправильним, а їх використання є харамом (релігійною забороною)".

У 2022 році Харразі публічно говорив про те, Іран з технічної точки зору здатен створити ядерну бомбу, однак "ще не вирішив, чи варто це робити".

У квітні високопосадовці Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) зазначали, що загрози з боку Ізраїлю можуть підштовхнути Іран до внесення зміни до його "мирної" ядерної доктрини.

"У нас немає рішення про створення ядерної бомби, але якщо існування Ірану опиниться під загрозою, ми не матимемо іншого вибору, окрім як змінити нашу військову доктрину", - розповіли у військово-політичному формуванні.

Нагадаємо, минулого місяця голова  МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Ірану треба лише кілька тижнів, а не місяців для накопичення достатнього для створення ядерної бомби обсягу збагаченого урану. Також він нагадав, що Тегеран допускає його фахівців не на всі свої ядерні об'єкти. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Гроссі прилетів до Ірану, сподіваючись посилити ядерний контроль над країною. Аналітики вважають, що його важелі впливу є обмеженими.

Головне