Іран обвинуватили у причетності до атаки ХАМАС на Ізраїль: Тегеран відповів

Іран обвинуватили у причетності до атаки ХАМАС на Ізраїль: Тегеран відповів

Місія Ірану в ООН офіційно заявила, що іранська сторона не має жодного стосунку до планування та реалізації нападу воєнізованого угруповання ХАМАС на Ізраїль, яке вже забрало життя понад 700 ізраїльтян. Про це із посиланням на заяву офіційного Тегерану пише Reuters. 

Водночас атаку в Ірані вважають "законною" та нібито спровокованою.

"Рішучі заходи, вжиті Палестиною, є цілком законним захистом проти семи десятиліть гнітючої окупації і жахливих злочинів, скоєних нелегітимним сіоністським режимом", - вказано у заяві Місії.

У документі наголошується на тому, що Іран дії ХАМАС підтримує, проте участі у них не бере. "Успішність" нападу іранська сторона пояснила тим, що його було здійснено зненацька. Цей факт, як зазначають у Місії Ірану в ООН, свідчать про "провал" спецслужб Ізраїлю. 

До цього WSJ дізналось, що як представники іранських спецслужб, так і посадовці ліванської "Хезболли" долучались до планування операції із повітряного, наземного та морського вторгнення ХАМАС на територію Ізраїлю. Дозвіл на здійснення атаки бойовики отримали від Ірану 2 жовтня. Того дня, за даними видання, іранські спецслужби провели зустріч у ліванській столиці - Бейруті - з представниками угруповання. Підтвердження про причетність Ірану до розробки плану нападу журналістам WSJ підтвердили також радник уряду Сирії та один з чиновників країн Європи.

Нагадаємо, президент Ірану Ібрагім Раїсі публічно заявив про підтримку його країною нападу ХАМАС на Ізраїль. Ба більше, він закликав   мусульманські уряди “підтримати палестинську націю”.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ЦАХАЛ заявив, що у ніч проти 9 жовтня авіація Збройних сил Ізраїлю завдала ударів по більш як 500 об'єктах в секторі Газа, пов'язаних з ХАМАС та палестинською ісламістською організацією "Ісламський джихад". 

 

 

 

 

 

 

 

Головне