Ідентичні візуально, але зовсім різні генетично: у Еквадорі виявили новий вид найбільшої у світі змії

Ідентичні візуально, але зовсім різні генетично: у Еквадорі виявили новий вид найбільшої у світі змії

У тропічних лісах Еквадору виявили новий вид зеленої анаконди, яка є найбільшою змією у світі. Про це пише Reuters.

Раніше дослідники вважали, що у дикій природі існує лише один вид зеленої анаконди - Eunectes murinus. Однак минулого місяця науковці з'ясували, що існує "північна зелена анаконда", яка належить до нового виду - Eunectes akiyama. Її довжина сягає понад 6 метрів, а вага - близько 200 кг.

Новий вид анаконди виявили під час дослідження впливу нафти після розливів на навколишнє середовище. Анаконд дослідники хотіли використати як вид-індикатор, пояснив дослідник, професор біології в Університеті Квінсленда Браян Фрай. Як відомо, анаконди є неймовірно корисними під час збору інформації про екологічне здоров’я регіонів.

Фрай протягом майже 20 років досліджував види анаконд у Південній Америці. Науковець вважає, що два види анаконд відокремилися один від одного майже 10 мільйонів років тому.

"Але справді дивовижним було те, що, незважаючи на цю генетичну різницю та тривалий період розбіжності, ці дві тварини візуально абсолютно ідентичні (генетична різниця становить 5,5%, - ред.)", - розповів дослідник.

При цьому він наголосив, що така генетична різниця є дуже суттєвою.

"Це неймовірна кількість генетичних відмінностей, особливо якщо згадати, що ми лише на 2% відрізняємося від шимпанзе", - наголосив науковець.

Крім того він розповів, що деякі змії, яких досліджували у певних частинах Еквадору, були сильно забруднені внаслідок розливу нафти, адже анаконди та риби арапайми накопичують велику кількість нафтохімічних металів.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Києві в одній із квартир рятувальники дістали із пральної машини живу змію. Рептилія проживала всередині корпусу пральної машини.

Головне