Грузія ризикує втратити шанс на вступ в ЄС, - Боррель

Грузія ризикує втратити шанс на вступ в ЄС, - Боррель

Європейський Союз озвучив жорстке попередження Грузії щодо її євроінтеграційних перспектив. Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що прагнення Грузії приєднатися до блоку може бути припинено через суперечливий закон про "іноземний вплив", пише The Guadian.

"Двері для Грузії, щоб стати членом Євросоюзу, відкриті. Але якщо уряд продовжуватиме йти тим же шляхом, ці двері будуть закриті, і грузинський народ заплатить за наслідки", - сказав він.

Закон "Про прозорість іноземного впливу", ухвалений правлячою партією Грузії, вимагає від організацій громадянського суспільства та ЗМІ, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, реєструватися як "організації, що обслуговують інтереси іноземної держави". Критики вбачають у цьому наслідування російського законодавства, яке використовується для придушення інакомислення.

ЄС розглядає різні варіанти санкцій щодо грузинської влади, включаючи:

  • припинення фінансування сил безпеки Грузії,
  • скорочення державного фінансування,
  • розрив контактів на високому рівні,
  • можливі заборони на шенгенські візи для високопосадовців. 

"Ми не хочемо впливати на цивільне населення. Ми не хочемо завдавати ще більшого болю цивільному населенню", - наголосив Боррель. 

Як відомо, Грузія подала заявку на вступ у ЄС у березні 2022 року, а в грудні 2023 року набула статусу кандидата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Бучі була Абхазія, а до війни в Україні була агресія проти Грузії, – Зурабішвілі

Як писав "Ми-Україна" раніше, видання Financial Times писало, що Євросоюз, імовірно, заморозить на невизначений строк заявку Грузії на вступ у ЄС, якщо закон про "іноагентів", ухвалений грузинським парламентом, набуде чинності. 

Головне