Голод, безгрошів'я та хабарництво: втікачі з КНДР розказали про життя в країні

Голод, безгрошів'я та хабарництво: втікачі з КНДР розказали про життя в країні

Більша частина громадян КНДР, які втекли до Південної Кореї протягом останнього десятиліття, розповідає про безгрошів'я та нездатність режиму забезпечити людей предметами першої необхідності, зокрема їжею. Відповідні дані містяться у 280-сторінковому звіті про економічну та соціальну ситуацію в Північній Кореї, що ґрунтується на опитуванні 6300 втікачів з країні, яким вдалось виїхати з 2013 по 2022 роки.

Як пише Reuters, упродовж останніх десятиліть населення КНДР зіштовхнулось з суттєвою нестачею продовольства, яка посилювалась періодичними стихійними лихами в країні. Економіки країну серйозно "підкосили" міжнародні санкції та зниження прикордонної торгівлі в період пандемії коронавірусу.

Дані опитування показали, що 72% перебіжчиків, яка виїхали в 2016-2020 роках, ніколи продовольчі пайки від влади не отримували. Серед тих, кому вдалось приїхати в Південну Корею до 2000 року - відсоток становить 62%. 

"Близько половини прибулих у 2016–2020 роках заявили, що не отримували ні зарплати, ні їжі на роботі порівняно з приблизно третиною тих, хто виїхав до 2000 року", - йдеться у тексті.

Практично 94% опитаних говорили, що могли заробляти на ринках. За словами тих, хто втік у 2016–2020 роках, майже 70% сімейного доходу вони отримували неофіційно. Серед громадян КНДР, які виїхали до 2000 року, цей відсоток складав 39%. 

Більше половини респондентів у групі, що виїздила з 2016 по 2020 роки, заявили, що були були змушені давати хабарі чиновникам. Серед осіб, які тікали від режиму до 2000 року, на це скаржились лише 14%.

Нагадаємо, днями стало відомо, що Москва розблокувала частину північнокорейських активів, заморожених за рішенням ООН в одному з російських банків. Йдеться про 9 млн доларів з загальної суми у 30 млн.

 Як писав "Ми-Україна" раніше, незадовго до настання Нового року Кім Чен Ин заявив, що війна на Корейському півострові може спалахнути будь-якої миті.

Головне