Глобальне потепління: вчені попереджають про зростання температури на 2,7°C

Глобальне потепління: вчені попереджають про зростання температури на 2,7°C

Науковці вважають, що стримати глобальне потепління людству навряд чи вдасться. Температура на планеті, ймовірно, підвищиться значно більше, ніж на 1,5 °C - аж до 2,7 °C.

Про це повідомляє Science Alert.

Вчені неодноразово писали, що світ зіштовхується з все більш частими та потужними природними катастрофами, такими як шторми Гелен і Мілтон, надзвичайна посуха в Бразилії, що висушила річки, та смертельні хвилі спеки по всьому світу, які часом перевищували 50°C.

Дослідники з Університету Сіднея та Програми трофічних каскадів Університету штату Орегон прогнозують, що навіть за умов досягнення цілей зі скорочення викидів, температура на Землі може підвищитися на 2,7 °C. Це значно перевищує межу в 1,5 °C, встановлену Паризькою угодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу, - ООН

Сьогоднішні кліматичні умови значно відрізняються від тих, за яких зароджувалася людська цивілізація 10 000 років тому. Науковці вважають, що цей сприятливий період, можливо, добігає кінця. Вже за кілька десятиліть людство зіткнеться з кліматичними викликами, небезпечнішими за всі попередні.

Незважаючи на численні попередження, використання викопного палива залишається високим і продовжує зростати, збільшуючи ризик рекордного потепління. За останні десятиліття його споживання зросло в 14 разів.

2023 рік вже став найспекотнішим за всю історію спостережень. Є підстави вважати, що 2024 рік може перевершити цей показник. Якщо проблема спалювання викопного палива не буде вирішена, рівень парникових газів в атмосфері продовжить зростати, а температура на Землі - підніматися.

Крім того, скорочення кількості атмосферних аерозолів, які допомагали охолоджувати планету, може посилити темпи глобального потепління. Зниження забруднення, хоч і позитивне в багатьох аспектах, водночас позбавило атмосферу цього охолоджувального ефекту, що ще більше ускладнює боротьбу з потеплінням.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в Україні 10 жовтня очікується тепла погода з мінливою хмарністю.

Головне