Глава дипломатії ЄС пропонує спрямувати 90% доходів від активів рф на закупівлю озброєння Україні

Глава дипломатії ЄС пропонує спрямувати 90% доходів від активів рф на закупівлю озброєння Україні

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонує спрямувати 90% доходів від заморожених активів росії на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Про це повідомляє агентство Reuters.

Глава дипломатії ЄС також пропонує залишок з 10% перевести до бюджету ЄС та використати їх для підвищення потенціалу української оборонної промисловості.

"Якщо ми це зробимо, росіяни будуть не дуже задоволені",- сказав Боррель.

Незважаючи на це, він представить конкретну пропозицію країнам-членам ЄС 20 березня - напередодні саміту лідерів ЄС, який відбудеться у четвер та п'ятницю.

Згідно з планом Борреля, гроші підуть до Європейського фонду миру. Цей позабюджетний фонд надає військову допомогу країнам, які не входять до ЄС. Переважно його використовують для підтримки України.

Як заявив Жозеп Боррель минулого тижня, заморожені в ЄС російські активи можуть принести від 15 до 20 млрд євро прибутку після сплати податків до 2027 року, залежно від світових процентних ставок. Він наголосив, що має на увазі використання прибутку від активів, які  зберігаються в Європі, а не самих активів. Щороку це може приносити близько 3 млрд євро.

"Це не надзвичайна сума — але й не незначна",- зазначає глава дипломатії ЄС.

Відомо, що приблизно 70% всіх російських активів, "знерухомлених" на Заході, зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, який має еквівалент 190 мільярдів євро (206,1 мільярда доларів) різних цінних паперів і готівки російського центрального банку.

Крім цього, агентство Bloomberg повідомило, що ЄС уже підготував текст законопроєкту, який у разі схвалення надасть змогу використовувати російські активи для України.

Reuters пише, що спочатку європейські чиновники планували спрямувати доходи від заморожених активів на фінансування відновлення України. Однак останнім часом вони зосередилися на тому, як допомогти нашій державі у військовому плані.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув з робочим візитом до Великого Герцогства Люксембург, щоб обговорити питання конфіскації російських активів з політиком Люком Фріденом.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Євросоюз завершив роботу із розробки законодавства, згідно з яким Україна матиме змогу отримати прибутки від заморожених активів рф. Кошти українська сторона почне отримувати вже з липня.

Головне