Гендерний розрив в оплаті праці: лише в одній країні ЄС жінки отримують більше за чоловіків 

Гендерний розрив в оплаті праці: лише в одній країні ЄС жінки отримують більше за чоловіків 

Гендерний розрив в оплаті праці в Європі залишається актуальним питанням. У 2022 році середньозважений показник по Євросоюзу становив 12,7%, підрахували у Euronews Next. 

Простіше кажучи, жінкам в середньому платили на 12,7% менше за годину, ніж чоловікам. Таким чином, жінки в середньому отримували 87,3 євро за кожні 100 євро, зароблені протилежною статтю.

Серед усіх 27 країн-членів блоку тільки в одній чоловіки за роботу отримують дещо менше, ніж жінки. Йдеться про Люксембург.

Тим часом найсуттєвіший гендерний розрив в оплаті праці зафіксований у Естонії, показник складає 21,3%. Далі за нею слідує Австрія (18,4%), а топову трійку закривають Чехія та Швейцарія (по 17,9%).

Примітно, що у державах, які входять до складу "великої четвірки" ФРН (з 17,7%) та Франція ( з 13,9%) мали вищий показник розриву в оплаті праці за середній по ЄС.

До топу країн з найнижчим рівень розриву в оплаті праці між чоловіка та жінками окрім Люксембургу спостерігається також Італії, Румунії та Бельгії - менш як 5%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святкувати чи скасувати 8 березня: що треба знати про Міжнародний жіночий день

Нагадаємо, український уряд планує до 2030 року скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок із 18,6% до 13,6%. Міністерство економіки розробило Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року та презентувало її в травні цього року. 15 вересня уряд схвалив стратегію та затвердив план заходів із її реалізації на найближчі два роки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, кількість жінок-військових у ЗСУ з 2014 року зросла у майже три рази.  
  
 

Головне