Святкувати чи скасувати 8 березня: що треба знати про Міжнародний жіночий день

Святкувати чи скасувати 8 березня: що треба знати про Міжнародний жіночий день

8 березня в Україні є державним святом згідно із Кодексом законів про працю. У мирний час він мав бути вихідним, але на час воєнного стану є звичайним робочим, якщо інше не вирішують окремі роботодавці. Проте вже кілька років в Україні є намір скасувати це свято. Чому Міжнародний жіночий день може втратити статус святкового, чим його можуть замінити та про що цього дня треба пам'ятати – розповідає "Ми – Україна".

Соціалістичне минуле 8 березня

1975 рік був проголошений ООН роком жінок. Саме тоді 8 березня відзначився як міжнародний жіночий день. Також було проголошене десятиліття жінок. І за два роки, 16 грудня 1977 р., ООН ухвалила резолюцію, якою:

"Запрошує всі держави проголосити, відповідно до їхніх історичних і національних традицій і звичаїв, будь-який день року Днем ООН за права жінок і міжнародний мир і повідомити про це Генерального секретаря".

Відповідь на запитання, чому Міжнародний жіночий день почали відзначати саме 8 березня, є доволі заплутаною. Усі посилання ведуть до рухів за права жінок – трудові, виборчі, рівні із чоловіками – на початку XX століття. Але саме щодо 8 березня пряма прив'язка тоді була у кількох подій.

Є історія про те, що 8 березня 1857 року відбувся страйк швейних робітниць Нью-Йорку, жорстоко розігнаний поліцією. Проте і дата, і сама подія ставиться під сумнів.

Але з нагоди річниці страйку у 1909 році Соціалістична партія Америки влаштувала подію – Національний жіночий день. Тоді запропонували прив'язати його до останньої неділі лютого.

18 березня (у річницю паризької комуни) 1911 року демонстрації у Європі за права жінок пройшли у якості Міжнародного жіночого дня, на противагу останній неділі лютого, як в Америці.

8 березня 1914 року (у неділю) відбулися демонстрації за виборчі права жінок у Німеччині і там був проголошений черговий Міжнародний жіночий день.

У неділю 23 лютого 1917 року за юліанським календарем (8 березня за григоріанським) у Петрограді на страйк вийшли текстильниці.

"Був Міжнародний жіночий день, і були передбачені збори та акції, - писав Лев Троцький, - Але ми не уявляли, що цей "Жіночий день" почне революцію. Революційні дії були передбачувані, але без дати. Але вранці, незважаючи на протилежні накази, текстильники залишили свою роботу на кількох фабриках і послали делегатів просити підтримки страйку... Що призвело до масового страйку... Всі вийшли на вулиці".

8 березня за григоріанським календарем розпочалася Лютнева революція, яка коштувала Миколі ІІ престолу. У 1921 році у СРСР Міжнародний жіночий день став офіційним святом, а у 1965 р. – неробочим днем.

Перебуваючи у статусі державного свята переважно у комуністичних країнах, 8 березня було поза значною світовою увагою до сплеску фемінізму другої хвилі на початку 1960-х. У 1967 році, як зазначає дослідниця Темма Каплан, він був відроджений жіночою групою у Чикаго, до якої входили "доньки чиказьких комуністів, які згадали, що чули про свято".

Свято не у всіх: які альтернативи?

Можна сказати, що свято, яке народилося завдяки лівим та мало найбільше значення у комуністичних країнах, ООН відкоригувала, проголосивши 8 березня Міжнародним жіночим днем, 1975-1985 рр. десятиліттям жінок. Тоді в ООН створили інституції: Міжнародний науково-дослідний і навчальний інститут покращення становища жінок (INSTRAW) та Фонд розвитку ООН для жінок (ЮНІФЕМ). Обидва включені до загальної структури ООН -Жінки у 2010 році.

"До появи цього дня не мав жодного стосунку СРСР, тому це не комуністичне і не радянське свято, хоча пізніше воно увійшло у своєрідний "канон свят радянської людини", - констатували в Українському інституті національної пам'яті.

Там вказали, що 8 березня є днем боротьби за права жінок, і у СРСР ця сутність була вихолощена, бо у тоталітарній країні не йшлося про реальну боротьбу за права людини взагалі. "Свято весни і краси" – вже пострадянська традиція, яка теж із реальними сенсами не кореспондується.

Офіційним державним святом Міжнародний жіночий день, окрім України, є у Афганістані, Анголі, Вірменії, Азербайджані, білорусі, Буркіна-Фасо, Камбоджі, Китаї (тільки для жінок), Кубі, Грузії, Гвінеї-Бісау, Еритреї, Казахстані, Киргизстані, Лаосі, Мадагаскарі (лише для жінок), Молдові, Монголії, Непалі, росії, Таджикистані, Туркменістані, Уганді, Узбекистані, Замбії. Тобто навіть не у більшості країн. Тож рано чи пізно мала постати і постала тема про те, чи доречним воно є у якості державного та святкового дня в Україні.

В УІНП готували законопроєкт про державні та інші свята без 8 березня у переліку. У лютому 2023 року депутати подали законопроєкт 9009, яким деякі державні пропонують скасувати.

"Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий "Міжнародний жіночий день", встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року. Напротивагу вважаємо більш доцільним відзначати "День української жінки" в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого", - вказали нардепи.

Тобто якщо 8 березня потрібне, аби вшанувати саме українських жінок – пропонують альтернативу у якості іншого державного свята. Міжнародний жіночий день при цьому ніхто не пропонує скасувати, бо це закріплена ООН дата. І це далеко не єдине свято, міжнародне або всесвітнє, яке варте уваги і під час якого можна віддати жінкам належне.

  • День матері. Здебільшого у березні чи у травні відзначають у багатьох країнах. В Україні святкується у другу неділю травня, цьогоріч припадає на 12 травня.
  • Міжнародний день дівчаток. Відзначається під егідою ООН з 2012 року. Дата – 11 жовтня. Встановлений для привернення уваги до дискримінації дівчат.
  • Міжнародний день вдів. Затверджений ООН та відзначається з 2005 року для привернення уваги до проблем вдівства. Дата – 23 червня.
  • Міжнародний день сільських жінок. Проголошений ООН з нагоди важливої ролі жінок у сільському господарстві. Відзначається з 2008 року. Дата – 15 жовтня.
  • Міжнародний день усунення насильства проти жінок. Встановлений резолюцією ООН на честь трьох сестер Мірабель – активісток, опозиційних домініканському диктатору Рафаелю Трухільйо, вбитих у 1960 році. Дата – 25 листопада.

Про що треба пам'ятати у Міжнародний жіночий день?

Гендерна рівність в Україні. За індексом гендерного розриву The Global Gender Gap Report-2023 Всесвітнього економічного форуму, Україна на 66 місці серед 146 країн. Хоча не надто вражаючий результат хотілося б у першу чергу списати на війну, але дослідження проходить у чотирьох ключових сферах, здоров'я та виживання – лише одна з яких. До речі за цим параметром Україна на 45 місці, найкращий результат з-поміж наших інших національних. Решта: економічна участь і кар'єрні можливості (55 місце), освіта (56 місце), політичні права і можливості (87 місце).

За показником гендерної нерівності ООН, у України результат набагато кращий, ніж в середньому у світі. За ним країна на 44 місці зі 191 країни. Але він суттєво гірший, ніж у більшості країн-членів ЄС.

Останні дані – за 2021 рік, перед повномасштабним вторгненням. Тоді мали такі показники: 19 смертей матерів на 100 тис. живонароджених дітей; рівень підліткової народжуваності (15-19 років) – 15,6 пологів на 1 тис. жінок.

Рівень принаймні середньої освіти у українських жінок старше 25 років вищий, ніж у чоловіків: 96,2% проти 95,8%. Тут гендерний розрив на користь жінок: -1,8%. Але щодо решти двох показників жінки програють чоловікам дуже суттєво:

  • частка місць у парламенті: жінки – 20,8%, чоловіки – 79,2%. Гендерний розрив -20,8%;
  • зайнятість у віці від 15 років і старше: жінки – 48,1%, чоловіки – 63,6%. Гендерний розрив -10,1%.

Жіноче обличчя війни. Станом на жовтень 2023 року 13 487 жінок мали статус УБД, 5160 перебували на керівних посадах у ЗСУ. Загалом у лавах ЗСУ їх не менше 62 062 – 7,3%. З них 18,5 тис. – цивільний персонал, 43,5 тис. – військовослужбовиці.

За даними ООН від початку повномасштабного російського вторгнення було вбито 3238 жінок та дівчат, 4872 – поранено. Офіс генпрокурора розслідує 274 кримінальні провадження за фактом сексуального насильства під час війни.

За даними Нацполіції (серпень-2023) за перші п’ять місяців 2023 року кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла на 51% порівняно з аналогічним періодом 2022 року: 349 355 випадків у січні травні-2023, порівняно з 231 244 у січні-травні-2022 та 190 277 випадків у 2021 році.

З 4 млн внутрішньо переміщених осіб 56% – жінки. У 2024 р., зазначають в ООН, близько 8 млн жінок та дівчат цьогоріч потребуватимуть гуманітарної допомоги.

Кожен другий бізнес, який зараз започатковується, є жіночою ініціативою, жінки очолили понад 10 тис. нових компаній. Але при цьому зараз 72% осіб із статусом безробітних – жінки.


Квіти, подарунки, вечеря, приготована не жінкою, слова: "Сьогодні ти відпочиваєш" –  це, звісно, приємний бонус у святковий день. Але 8 березня – Міжнародний жіночий день, яке б соціалістичне минуле не мав, саме про права жінок та про боротьбу за рівність. З цим в Україні ще багато питань.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому у 2024 році не плануються президентські вибори.

Головне