Фінський президент: Один дзвінок Сі Цзіньпіна може зупинити війну рф в Україні

Фінський президент: Один дзвінок Сі Цзіньпіна може зупинити війну рф в Україні

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що єдиного телефонного дзвінка від китайського лідера Сі Цзіньпіна до російського диктатора Володимира Путіна може бути достатньо для припинення війни в Україні. 

В інтерв'ю агентству Bloomberg, глава держави наголосив, що Москва настільки залежить від підтримки Пекіна, що якби китайський лідер закликав до початку мирних переговорів, Кремль був би "вимушений це зробити".

Стубб також наголосив на важливості захисту міжнародних правил, пов'язаних з територіальною цілісністю та суверенітетом, зазначивши, що припинення "агресивної та колоніальної війни" росії буде вигідним і для самої КНР.

Варто зазначити, що Китай досі не засудив дії рф і не назвав війну в Україні "війною". Минулого року Пекін запропонував 12-пунктний "мирний план", який був відхилений Україною та Заходом.

Китайське Міністерство закордонних справ поки що не прокоментувало заяву фінського президента.

Нагадаємо, Китай і росія спільно розробляють ударний безпілотник, подібний до іранського ударного БпЛА Shahed. Ця співпраця, що розпочалася у 2023 році, вже перейшла у стадію розробки та тестування, хоча китайські дрони Sunflower 200 ще не застосовувалися в бойових діях.

Як писав "Ми-Україна" раніше, наприкінці червня Фінляндія оголосила про 24-й пакет військової допомоги для України на 159 мільйонів євро. З безпекових міркувань країна не уточнила, що входить у пакет, а також коли і в який спосіб доставлять допомогу.

Головне