Фінляндія та Чехія платитиме українцям, щоб ті повертались додому

Фінляндія та Чехія платитиме українцям, щоб ті повертались додому

Фінляндія та Чехія планують надавати фінансову допомогу українським біженцям, які вирішать добровільно повернутися до України.

Про це інформується на офіційному сайті міністерства внутрішніх справ Фінляндії.

У Фінляндії грант може складати 5,3 тисячі євро для тих, хто не отримав або не планує отримати притулок, з умовою подачі заяви протягом 30 днів після негативного рішення щодо притулку або відкликання заяви. Якщо заяву подали пізніше, розмір гранту зменшиться до 2000 євро.

У Чехії величина допомоги ще не визначена, але користувачі можуть скористатися нею лише один раз, повернувши половину виділеної суми при поверненні до Чехії. Обидві країни обґрунтовують такі виплати необхідністю стимулювання швидкого виїзду та відмови від оскарження рішень щодо притулку.

Програма захисту українських біженців буде діяти до 31 березня 2025 року в зв'язку з несприятливим прогнозом завершення війни.

За результатами опитування Міжнародної організації з міграції (IOM), можна очікувати, що 10% біженців, що знаходяться в Чехії, мають намір найближчим часом повернутися до України. Інші 66% висловлюють надію на те, що вони коли-небудь повернуться на батьківщину, що є меншим показником порівняно з рівнем надії у 2022 році. Зараз 75% українських біженців, що перебувають в Чехії, не розглядають можливість переїзду в інше місце з їхнього поточного місця перебування.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, трьох українських дітей повернули з тимчасово окупованих територій.

Головне