F-16 проти МіГ-29: які бойові літаки більше потрібні Україні

F-16 проти МіГ-29: які бойові літаки більше потрібні Україні

Авіація – невід’ємна частина будь-якої розвиненої країни і її значення складно переоцінити. Нинішня війна проти росії це підтверджує. Саме тому ми потребуємо сучасної авіації, яка зможе захистити наше небо.

Україна вже отримала від партнерів винищувачі радянського зразка МіГ-29, але продовжує наполягати на Західних F-16.

Чому саме їх потребує Україна розбиралася наша кореспондентка.

Характеристики

На перший погляд, ці два літаки схожі і за габаритами, і за льотними характеристиками: обидва – четверте покоління  винищувачів.

Різниця ніби-то і справді незначна. МіГ-29 без палива та озброєння важить 10 900 кг, F-16 трохи легший – 9470. Швидкість теж майже однакова – 2450 км/год у радянського проти 2410 км/год у американського. Досяжна висота у обох "пташок" 18 000 метрів. Бойовий радіус дії без додаткових паливних баків переважає у радянській машині – 700 км проти 500 км.

F-16 і МіГ-29 різниця

За деякими параметрами Міг-29 навіть перевершує F-16, однак у повітряному бою лідер однозначний, кажуть фахівці.

"Два літаки створювались приблизно у один і той самий час, але МіГ-29 залишився в Радянському Союзі, а от F-16 пройшов кілька етапів глибокої модернізації", - розповів речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат.

Відмінні винищувачі і ззовні. F-16 оснащений одним двигуном, тоді як Міг-29 – вдома. З цим пов'язана і більше вага радянської машини. Однак більше, не означає – краще, адже робота авіаційних механіків подвійна і для радарів він помітніший.

"У МіГ-29 не було двигуна, який міг давати ту потужність, яка йому потрібна, щоб виконувати усі завдання. Туди поставили два двигуни. Винищувач з одним двигуном більш раціональний, аніж винищувач з вдома", - пояснив авіаексперт Костянтин Криволап.

F-16 і МіГ-29: різниця під час бойових завдань

Особлива відмінність між винищувачів відчувається під час виконання бойових завдань.

"МіГ-29 по наземним цілям працювати керованим озброєнням не може. Він тільки як винищувач може використовуватися. Він може скидати бомби або здійснювати пуски некерованих ракет. F-16 набагато краще виконує всі ці функції. Крім того, на них встановлені бортові комплекси оборони, які здатні поставити радіоелектронні перешкоди російським ракетам", - додав авіаексперт Валерій Романенко.

Тому Україні так потрібні F-16, які зможуть закрити наше небо від ворожих ударів в умовах постійної зміни тактики росіян. Адже на зміну провальному ракетно-дронному тероризму, яким так захопилися росіяни, взимку вони захопилися ще і планеврувальними бомбами ФАБ-500.

"500 у них є достатньо. Вони пристосовують до них крила, щоб вони планували і GPS навігацію. Вони летять 50-60-70 кілометрів з моменту їхнього скидання. Літак не входить у зону ураження нашої ППО і таким чином бомба залітає", - сказав Ігнат.

І таких бомб росіяни щодня скидають лінією фронту десятками, і саме F-16 легко може збити носія бомби ще до того, як той випустить снаряд, адже бачить ворожий літак далі, за Міг-29.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, 4 квітня загальні бойові втрати ворога у війні проти України зросли на ще 550 бійців. 

Головне