Естонська прем'єрка Кая Каллас готова поборотися на пост генсека НАТО

Естонська прем'єрка Кая Каллас готова поборотися на пост генсека НАТО

Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила про свою готовність очолити Північноатлантичний альянс після того, як найвищу посаду в НАТО покине чинний генсек Єнс Столтенберг. Про це пише Politico.

Політик зробила відповідну заяву в ході оборонного саміту Politico Defense. Тоді під час її промови до неї надійшло питання з зали, чи воліла б вона, щоб її кандидатуру розглядали на цей пост і вона відповіла "Так".

Виступаючи на саміті Каллас позитивно оцінила шанси української сторони на перемогу у війні. Прем'єрка сказала, що врешті-решт України здобуде перемогу над росією. 

"Я повністю розумію і вважаю, що росіян можна перемогти. І Україна може виграти цю війну", - зауважила вона.

Окремо вона зупинилась на наративах щодо того, що російсько-українська війна нібито зайшла в глухий кут. Каллас наголосила на тому, що такі висловлювання лише шкодять Україні та грають на руку агресору.

"Це працює на їхню користь. Давайте не потрапляти в цю пастку", - сказала вона. 

Як відомо, після дев’яти років перебування на посаді очільника НАТО, Єнс Столтенберг мав піти з неї наприкінці вересня. Серед ймовірних кандидатів йому на заміну, про яких тоді згадували світові ЗМІ були: на той час глава британського Міноборони Бен Воллес, прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, прем’єрка Естонії Кая Каллас, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, віце-прем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд, прем’єр Нідерландів Марк Рютте та прем’єр Іспанії Педро Санчес.

Нагадаємо, у липні Рада Північноатлантичного альянсу вкотре продовжила чинному генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу мандат. Таким чином, він продовжуватиме виконувати покладені на нього обов'язки щонайменше до 1 жовтня 2024 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Столтенберг заявив, що Україні вдається успішно витісняти російський флот із Криму

 

 

Головне