Ексвисокопосадовця ФБР засудили до 50 місяців в'язниці за співпрацю з олігархом Дерипаскою

Ексвисокопосадовця ФБР засудили до 50 місяців в'язниці за співпрацю з олігархом Дерипаскою

Колишнього високопоставленого співробітника контррозвідки ФБР Чарльза Макгонігала засудили до чотирьох років ув'язнення за співпрацю з Олегом Дерипаскою - російським олігархом та другом диктатора Володимира Путіна. Як пише CBS News, ексагент отримав вирок за те, що допомагав росіянину обійти санкції.

"Макгонігал порушив довіру, надану йому своєю країною, використавши своє високе становище у ФБР для підготовки до свого майбутнього в бізнесі. Після того, як він залишив держслужбу, він поставив під загрозу нашу національну безпеку, надаючи послуги Олегу Дерипаску, російському магнату, який діє як агент Володимира Путіна", - заявив прокурор Даміан Вільямс після винесення судом вироку.

Мін'юст США вимагав для колишнього фбр-івця п'ятирічного тюремного ув'язнення та штрафу у розмірі 200 000 доларів. У відомстві підкреслювали, що обвинувачений "зрадив свою країну і маніпулював режимом санкцій, життєво важливим для її національної безпеки", а також зазначали, що суворе покарання стало б попередження і для інших експрацівників служб нацбезпеки. 

Макгонігал пропрацював у ФБР більше двох 20 років, піднімаючись кар'єрними сходами, аж поки не обійняв посаду глави контррозвідки в Нью-Йорку. На пенсію чоловік вийшов у 2018 році. 

У серпні цього року підсудний зізнався, що працював на Дерипаску. Він розповів, що їхня співпраця розпочалась після виходу Макгонігала на пенсію, тоді він перейшов на роботу до Дерипаски, проти якого колись проводив розслідування. У суді обвинувачений розповів, що отримав грошову винагороду у сумі 17 000 доларів за допомогу у зборі компроментуючих даних про іншого російського олігарха - конкурента Дерипаски. За даними CNN, йдеться про Володимира Потаніна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у березні російський мільярдер Олег Дерипаска заявив, що скарбниця росії може повністю спорожніти вже у 2024 році. Він додав, що врятувати країну від впливу санкцій на її економіку могли б грошові вливання з боку “дружніх” країн.

Головне