Експертів МАГАТЕ вперше не пустили окупанти до реакторного залу блоку ЗАЕС

Експертів МАГАТЕ вперше не пустили окупанти до реакторного залу блоку ЗАЕС

Окупанти на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС вперше з початку окупації Енергодара заборонили експертам Міжнародного агентства з атомної енергії перевірити реакторні зали трьох енергоблоків ЗАЕС. Про це повідомило МАГАТЕ.

Крім того, окупанти з 19 грудня не допускають фахівців до дахів реакторів.

"Експерти МАГАТЕ все ще не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і протягом останніх двох тижнів їм не дозволяли отримати доступ до реакторних залів блоків 1, 2 і 6. Крім того, протягом останнього тижня продовжується обмеження доступу до деяких частин турбінних залів ЗАЕС, у тому числі до зон 3, 4 та 6 блоків", - йдеться у повідомленні.

У реакторних залах розташована активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда експертів заявила, що надалі запитуватиме доступ для перевірки залів.

Нагадаємо, російські загарбники тиснуть на персонал окупованої Запорізької атомної електростанції і змушують робити доноси на своїх колег.

Про це повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram-каналі. Як зазначається, зокрема, окупанти вимагають від співробітників АЕС отримати паспорти російської федерації та підписати контракти з "Росатомом".

Як писали "Ми-Україна" раніше, знеструмлення Запорізької АЕС, яке сталося у ніч на 2 грудня, здатне спровокувати припинення розсіювання тепла від ядерного палива, через що міг статися викид радіації в навколишнє середовище. В. о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков нагадав, що станція попри окупацію знаходиться в експлуатації і всі її шість енергоблоків завантажені ядерним паливом. 

Головне