Ексголова "Київводоканалу" привласнив 65 млн грн бюджетних коштів під час боїв за Київ, - СБУ

Ексголова

Колишній генеральний директор ПрАТ "АК "Київводоканал" на початку повномасштабного вторгнення рф організував схему розкрадання коштів з бюджету Києва. Про це повідомили у пресцентрі Служби безпеки.

За даними СБУ, колишній посадовець, який на момент вторгнення рф очолював "Київводоканал", розкрадав гроші зі столичного бюджету, що призначались на ліквідацію надзвичайних ситуацій у Києві під час війни.

Зловмисник разом зі спільниками привласнив майже 65 млн грн. Ці кошти виділялися на передислокацію плавучої насосної станції на річку Десна. Вона повинна була перекачувати воду на технологічні споруди Дніпровської водопровідної станції, а потім до централізованого водогону Києва. Тобто забезпечувати киян резервним водопостачанням. Однак, за даними слідства, станція була несправною.

"Для того, щоб вкрасти бюджетні гроші, фігуранти у березні 2022 року уклали угоду з афілійованою компанією про фіктивне переміщення обладнання до акваторії Десни. Насправді насосна станція залишалась на місці, а гроші за її "транспортування" були переведені майже у повному обсязі на підрядників з виведенням потім у тінь", - йдеться у повідомленні.

За рішенням СБУ було проведено експертизу, яка підтвердила розкрадання грошей з бюджету та несправність обладнання.

Співробітники Служби безпеки провели обшуки у офісах фігурантів справи та знайшли фінансово-господарську документацію з доказами оборудки.

Колишньому гендиректору "Київводоканалу" вже оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах). Йому загрожує до 12 років ув'язнення та конфіскація майна.

Як повідомляли "Ми-Україна", співробітники правоохоронних органів викрили масштабну схему розкрадання бюджетних коштів на закупівлі запчастин для карет швидкої медичної допомоги.

Головне