Екс-віце-президент США Майк Пенс кинув виклик своєму колишньому керівнику Дональду Трампу

Екс-віце-президент США Майк Пенс кинув виклик своєму колишньому керівнику Дональду Трампу

Колишній віце-президент США Майк Пенс вступив у президентську гонку, чим кинув виклик Дональду Трампу, якому у свій час служив з непохитною відданістю. Тепер він офіційно став кандидатом для участі у боротьбі за республіканську номінацію, пише Reuters.

Видання наголошує, що такий випадок, коли віце-президент балотується проти президента, під керівництвом якого він працював, є украй рідкісним. Загалом в історії США таке траплялось всього декілька разів.

Фаворитом республіканців поки що залишається Трамп. Дані свіжого опитування Reuters/Ipsos показують, що Пенс відстає від свого колишнього начальника на 44 бали. Між тим експерти переконані, що він все одно буде однією з ключових фігур гонки.

Упродовж усіх чотирьох років правління Трампа Пенс незмінно захищав його у численних скандалах. Гнів на той момент президента США він накликав у 2020 році, коли як церемоніальний голова Сенату відмовився зупинити процес підтвердження перемоги Джо Байдена і, відповідно поразки Трампа на виборах того року. Програш Трампа та його підбурюючі заяви до своїх прихильників далі спровокували штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Видання зазначає, що Пенс багато в чому поділяє політичні погляди Трампа. Проте показує себе, як більш врівноважену альтернативу 45-му президенту США.

"Успіх його кампанії залежатиме від того, чи зможе він залучити достатньо прихильників політики Трампа, яких відштовхує риторика та поведінка колишнього президента для створення життєздатної коаліції", - вказує видання.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні Трамп відмовився говорити хто, на його думку, має стати переможцем у російсько-українській війні. Також він відмовився називати Путіна воєнним злочинцем, навіть попри факт видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт російського президента.

Головне