Дипломати зі США та Китаю провели "відверті" перемовини: до чого дійшли

Дипломати зі США та Китаю провели

США та Китай провели "відверті та продуктивні" переговори, які мали на меті не дати напруженості між країнами перерости у справжній конфлікт. Про це пише AP.

Американську сторону представляв помічник держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніел Крітенбрінк, китайську - заступник міністра закордонних справ Ма Чжаосюй. Їхня зустріч відбулась в Пекіні у понеділок, 5 червня.

У КНР розповіли, що в ході перемовин їхній дипломат заявив своєму колезі про "урочисту позицію щодо Тайваню", який Пекін вважає своїм та погрожує, у разі такої необхідності, взяти під контроль силовими методами. За китайською версією підсумків бесіди, обидві сторони домовилися підтримувати спілкування.

У версії США йдеться про "відверті та плідні обговорення в рамках поточних зусиль щодо підтримки відкритих ліній зв'язку та розвитку нещодавньої дипломатії на високому рівні між двома країнами".

Як відомо, і так непрості відносини між США та Китаєм загострились у травні цього року , після того, як над американською територією було збито китайську повітряну кулю-шпигунку.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Сполучені Штати заявили, що китайський ракетний ескадрений міноносець Luyanh III наблизився на небезпечну відстань до есмінця ВМФ США USS Chung-Hoon. При цьому небезпечний маневр ним був вчинений не одноразово.

Незадовго до цього до цього в американському Міноборони публічно заявили про невиправдано агресивні маневри китайської авіації. Йдеться про нещодавній випадок з винищувачем J-16 ВПС КНР, який пролетів перед носом RC-135 Rivet Joint, змусивши американський літак-розвідник пройти крізь турбулентність.

Головне