До роковин загибелі Махси Аміні США та Британія ввели санкції проти Ірану

До роковин загибелі Махси Аміні США та Британія ввели санкції проти Ірану

Сполучені Штати та Велика Британія запровадили чергові санкції проти Ірану через рік після смерті Махси Аміні. 22-річна дівчина загинула 16 вересня 2022 року після затримання "поліцією моралі" за неправильне носіння хустки.

Як пише The Guardian, держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що світова спільнота продовжуватиме докладати зусиль для притягнення до відповідальності тих, хто придушує права людини в Ірані.

"Трагічна і безглузда смерть Махси під вартою так званої іранської "поліції моралі" викликала демонстрації по всьому Ірану, які були зустрінуті невимовним насильством, масовими арештами, системними збоями в роботі інтернету та цензурою з боку іранського режиму", - заявив він.

Блінкен додав, що нові санкції проти Ірану раніше цього тижня ввели також Канада, Австралія та інші партнери.

В американському Мінфіні уточнили, що до санкційного списку потрапили майже три десятки людей та організацій, причетних до "насильницьких придушень" протестів в Ірані після загибелі Махси Аміні. Серед інших йдеться зокрема про 18 ключових членів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) та Сил правопорядку Ірану (LEF), а також голову Тюремної організації Ірану.

Британія оголосила про санкції окремо від США. До "чорного списку" країна внесла високопосадовців Ірану, які забезпечують дотримання закону про обов'язкове носіння хіджабу. До переліку потрапили зокрема іранський міністр культури, його заступник, міський голова столичного Тегерана та представники поліції країни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у липні суд в Ірані засудив акторку Афсан Байєган до двох років позбавлення волі за відсутність хіджабу під час появи на публіці. Зірка отримала вирок за те, що завітала на кінопоказ у капелюсі, а не в традиційному для країни вбранні та опублікувала відповідні фото в соцмережах.

Головне