Держборг України перевищив показник у $141 млрд

Держборг України перевищив показник у $141 млрд

Загальні боргові зобов'язання України перед усіма кредиторами станом на завершення листопада 2023 року становлять 5,1 трлн гривень, що еквівалентно 140,8 млрд доларів. Відповідну інформацію навів очільник фінансового комітету ВР Данило Гетманцев.

Він зауважив, що за звітній місяць зростання держборгу прискорилось, що обумовлено надходження від міжнародних партерів та розміщенням державних цінних паперів. 

"За місяць держборг збільшився на 3,3%: в гривні (+ 164,3 млрд. грн.), у валютному еквіваленті (+4,5 млрд. дол.). На приріст держборгу вплинули залучення чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС, позики від Світового банку та розміщення ОВДП", - пояснив Гетманцев. 

Таким чином співвідношення державного боргу до внутрішнього валового продукту складе близько 85% ВВП.

"Боргове навантаження залишається високим, але ситуація є контрольованою, про що свідчить успішне продовження реструктуризації наприкінці цього року перед офіційними кредиторами, а також озвучені плани Мінфіну повернутись на ринки зовнішніх комерційних запозичень вже у 2025-2026 роках", - пояснив Гетманцев. 

Він також нагадав про реструктуризацію частину зовнішнього боргу, що значно скорочує тиск на бюджет. За попередніми підрахунками, це дасть змогу України наступного року заощадити на погашенні та обслуговуванню боргу 4,6 млрд доларів, а до 2027 року  - 14,8 млрд доларів.

Нагадаємо, днями Гетманцев заперечив чутки про нібито настання фінансової кризи в України у січні 2024 року через закінчення в країні коштів. Він наголосив, що апокаліпсису не буде і що надходження продовжують йти за різними напрямками. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, за прогнозом, перемовну рамку щодо вступу в ЄС Україна отримає до настання весни. 

Головне