Держаудитслужба знайшла у закупівлях Міноборони за 2022 рік порушень на понад 2,5 млрд грн

Держаудитслужба знайшла у закупівлях Міноборони за 2022 рік порушень на понад 2,5 млрд грн

Державна аудиторська служба перевірила закупівлі Міністерства оборони України протягом 2022 року та виявила порушення на понад 2,5 млрд гривень. 

Співробітники ДАС перевірили понад 600 контрактів і більшість з них, близько 500, були простроченими. Найчастіше вони були невиконані або прострочені через включення прибутку у вартість товару. Однак відповідно до урядової постанови 535 (ухвалена у березні 2022 року для спрощеної процедури договорів, - ред.), приватні або державні компанії не мали закладати прибуток у вартість товару. Документ передбачав, що виробники отримають до 100% передоплати на товар від держави. 

Як зазначив заступник директора Держаудиту Станіслав Патюк, у період з березня 2022-го по липень 2023-го років усі компанії укладали контракти саме за цією постановою. 

"Результати ревізії - це 127 томів справи, оскільки вони мають гриф державної таємниці, до того ж триває досудове розслідування. За цими фактами, скажу лише, що встановлені випадки включення прибутку на суму 2,6 млдр гривень… Деякі контракти сягали понад мільярда гривень. Жоден контрагент, який укладав контракт за цією постановою, не працював з Міністерством оборони без передплати державою контракту", - наголосив Патюк.

"Виявлені випадки досить суттєві, коли ми не могли знайти виконавців в контракті, договорів. Тобто гроші Міноборони перерахувало. Коли Міноборони перерахувало нерезидентам валюту, а банк цієї країни повертає кошти Міноборони, тому що це підприємство в тій країні в чорному списку, він рахується як неблагонадійний", - пояснила директор департаменту контролю в галузі оборони, в правоохоронних органах та органах влади Тетяна Марчук.

Як повідомляли "Ми-Україна", Міністерство оборони виграло міжнародний арбітраж з іноземним постачальником на суму понад 3 мільйони євро за неякісні бронежилети для ЗСУ.

Головне