ДБР повідомило про підозру директору ФСБ рф Бортнікову: усі подробиці

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ рф Бортнікову: усі подробиці

Працівники Державного бюро розслідувань повідомли про підозру директору фсб рф Олександру Бортнікову. Його звинувачують в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалюванні національної ворожнечі в Україні та незаконному перешкоджанні протестам у 2013-2014 роках.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Підозри також висунуті 20 високопосадовцям російських спецслужб, серед яких директор Федеральної служби військ росгвардії Віктор Золотов.

Слідство встановило, що Бортніков розробив план для придушення протестів в Україні у 2013-2014 роках, з метою збереження тодішнього уряду в Україні та подальшої анексії території під приводом "громадянського протистояння".

ФСБ рф намагалося перешкодити євроінтеграції України та її вступу до НАТО, що загрожувало загарбницьким планам Росії.

рф заздалегідь планувала відмову українського керівництва від євроінтеграції, і готувалася до придушення протестів силовими методами. У жовтні 2013 року секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев прибув до України з інструктажем щодо силового розгону протестів.

Слідчі з'ясували, що для придушення протестів Бортніков доручив голові СБУ, який мав російське громадянство, сприяти російським спецслужбам у їх протиправній діяльності. У листопаді-грудні 2013 року перший заступник голови СБУ привів спецпідрозділи в стан підвищеної готовності, прирівнюючи протестувальників до потенційних терористів.

"Підставами для таких рішень слугували неправдиві доповідні записки начальника Департаменту національної державності СБУ щодо можливих терористичних загроз з боку мітингувальників, погоджені Головою СБУ", – додали у ДБР.

У грудні 2013 року командувач внутрішніх військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ рф розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів. Він звернувся до міністра оборони України з проханням передати внутрішнім військам боєприпаси і військове майно. 13 грудня 2013 року до Києва прибули 20 співробітників ФСБ РФ для інструктажу українських правоохоронців щодо протидії Євромайдану.

На завдання ФСБ рф та за підтримки СБУ українські правоохоронці збирали відеоматеріали для провокації соціальних конфліктів, які публікували в Інтернеті та звітували перед ФСБ.

Колишні голова СБУ та начальник ДЗНД у 2022 році перейшли на бік ворога і обіймають керівні посади в органах безпеки на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Слідчі ДБР висунули підозри:

  • Директору ФСБ рф Олександру Бортнікову за організацію державної зради, розпалювання національної ворожнечі та перешкоджання протестам у 2013-2014 роках.
  • 20 співробітникам ФСБ РФ за незаконне перешкоджання протестам.
  • Колишньому голові СБУ та начальнику ДЗНД за незаконне перешкоджання протестам і співпрацю з окупантами.
  • Першому заступнику голови СБУ – керівнику Антитерористичного центру за незаконне перешкоджання протестам.

Повідомлення про підозру і повістки скеровано на офіційну електронну пошту ФСБ РФ та будуть опубліковані на вебсайті Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Кабмін затвердив нову форму військового квитка.

Головне