Чорне море має стати морем НАТО: Кулеба пояснив, навіщо

Чорне море має стати морем НАТО: Кулеба пояснив, навіщо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни НАТО перетворити Чорне море на внутрішнє море Альянсу.

Про це він заявив виступаючи на відкритті Другої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи.

Для цього, на думку міністра, НАТО має зосередитись на впровадженні окремої Чорноморської стратегії. Її реалізація дозволить скоротити вплив росії в регіоні та забезпечити стабільність та мир країнам Чорноморського басейну. Також це відкриє нові економічні та торговельні перспективи перед країнами Балтії та Центральної Європи.

"Важливо мати бачення та стратегію, проявити наполегливість у спільних діях для досягнення спільних цілей. Чорне море має стати морем НАТО, миру і стабільності. Саме таким стало Балтійське море зі вступом Фінляндії і Швеції до Альянсу. Безпека всього регіону була посилена. Коли Україна і Грузія приєднаються до НАТО, Чорне море наслідуватиме приклад Балтійського. Це стратегічна мета, до якої має прагнути Альянс і вся євроатлантична спільнота", - заявив Кулеба.

Однією з умов досягнення стабільної безпеки у регіоні Кулеба назвав посилення протиповітряної оборони України.

"Ця війна не може і не повинна бути нормалізована. Українська протиповітряна оборона зараз захищає не лише українське небо від російського повітряного терору. Вона також захищає сусідні Молдову, Румунію та Польщу від безпосередньої загрози потрапляння ракет і безпілотників у їхній повітряний простір, а також інші чорноморські та європейські країни від можливості поширення російської агресії на їхню територію", - сказав Кулеба.

Також міністр наголосив на необхідності відновлення суверенітету на територіальної цілісності України. З його слів, саме поразка росії й повернення всіх окупованих територій стануть запорукою стабільності, безпеки та потужного економічного розвитку Чорноморського регіону. Але досягти цього Україна може “за умови достатньої та вчасної підтримки партнерів".

Як повідомляли "Ми-Україна", Стефанішина заявила, що рішення про вступ України в НАТО не ухвалено попри заяви союзників. 

Головне