Чому неможливо за один раз ухвалити всі потрібні санкції проти рф: дві головні причини

Чому неможливо за один раз ухвалити всі потрібні санкції проти рф: дві головні причини

Євросоюз, Сполучені Штати та Британія за рік повномасштабної війни росії в Україні ввели десятки пакетів обмежувальних заходів проти агресора. Під санкції потрапили тисячі російських громадян, компаній, товарів та секторів економіки. 

Чому неможливо за один раз ухвалити всі потрібні санкції та знищити росію в ефірі "Ми-Україна" пояснила віце-президентка з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки Наталія Шаповал.

"Перша причина полягає в тому, що товари, які забороняють експортувати у рф, діляться на групи. А друга причина полягає у так званих "товарах подвійного призначення". Тобто один і той самий товар буде розглядатися, як товар, який використовується для військових, і для цивільних", - зазначила вона.

За словами Шаповал, нарешті в ЄС починають це розуміти, адже ще нещодавно росія ще мала змогу закуповувати товари для війни під прикриттям наукової роботи.

Нагадаємо, 25 лютого ЄС прийняв 10-й пакет санкцій проти рф. Він передбачає запровадження обмежувальних заходів стосовно 121 фізичної та юридичної особи. Окрім того, до “чорного списку” внесли низку російський пропагандистських ЗМІ та фінустанов.

ЄС також розширив обмеження на експорт у рф критично важливих технологій та промислових товарів, серед яких: електроніка, будівельна техніка, запчастини для транспортних засобів та авіадвигунів, товари подвійного призначення, які можуть застосовуватись у війні. Під санкції потрапила також електроніка, насоси, металообробні верстати.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна очікує від Європейського союзу санкцій проти російської ядерної енергетики та діамантів.

Головне