Чому Україна зараз зі світлом: в Міненерго спростували чергову “зрадоньку”

Чому Україна зараз зі світлом: в Міненерго спростували чергову “зрадоньку”

Україна п’ятий день поспіль має нульовий дефіцит потужності в мережі. На тлі тривалого періоду з регулярними вимкненнями частина населення з новою силою заговорила про підозри щодо нібито продажу електрики за кордон, вимкнення енергоблоків на АЕС та припинення відключень світла у зв'язку з візитом закордонної комісії.

“Зрадоньку” в ефірі “Ми-Україна” спростувала радниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

Чому були вимкнені енергоблоки на АЕС

Зеркаль пояснила, що реактори працюють відповідно до своїх графіків. Іноді їх виводять не ремонти - планові або позапланові. Енергоблоки на АЕС не убезпечені від аварій, які на них можуть траплятися. Не можна виключати і фактор навантаження на енергетиків, які весь цей час ремонтували пошкодження. 

“Фактично, удари по енергоінфраструктурі і по високовольтних лініях призводили до того, що ми з вами не могли отримувати електроенергію, яка виробляється атомними станціями. Її не було як транспортувати", - зазначила вона.

Чому Україна зараз не має дефіциту потужності

Українцям зараз неабияк допомагає природа, розповіла радниця голови Міненерго. Йдеться про ВДЕ-генерацію. 

"Це вода, ми більше гідроелектроенергії отримуємо, а також сонце. Саме це і дозволяє забезпечувати нас зараз світлом. Тому що наша теплова генерація зазнала дуже суттєвих пошкоджень, але і вони зараз відновлюються", - резюмувала Зеркаль.

Нагадаємо, на сьогодні під контролем загарбників перебувають Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС та ЗАЕС. Також на тимчасово окупованій ворогом території розташовано багато сонячних та вітрових електростанцій.

Як писав "Ми-Україна" раніше, відомий актор, зірка серіалу “Гра престолів” Джек Глісон приїхав до Києва.

Головне