Чехія протягом війни видала експортні ліцензії на постачання озброєння Україні на €4,7 млрд

Чехія протягом війни видала експортні ліцензії на постачання озброєння Україні на €4,7 млрд

Чехія з початку повномасштабного вторгнення рф видала експортні ліцензії на постачання військової техніки Україні на 4,7 млрд євро.

Про це повідомило видання Radio Prague International. Як зазначається, оборонні підприємства Чехії вже отримали експортні ліцензії на 117 млрд крон. При цьому вартість вже реалізованих проєктів становить менше половини цієї суми - близько 51 млрд крон.

"Звичайно, це також значний поштовх для нашої оборонної промисловості і для нашої економіки. Знову ж таки, це відобразиться на нашій економіці. Ми, безумовно, будемо продовжувати як міністерство не створювати жодних перешкод на шляху видачі ліцензій", – наголосила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

За словами Чернохової, безпосередньо Чехія поставила Україні військову техніку на суму 6,2 млрд чеських крон, включаючи бойові вертольоти, танки, бойові машини піхоти, самохідні гаубиці і ракетні установки. Напередодні, наприкінці листопада, Чернохова заявила, що запас армійських складів у Чехії вичерпався, але країна у процесі оформлення ліцензій на експорт військових матеріалів в Україну.

Ліцензії допомагають у продовженні військових поставок з Чехії в Україну через приватні компанії та донаторів, розповіла очільниця Міноборони.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський висловив підтримку лобіюванню вступу України до Європейського Союзу. Він зазначив, що цей процес може бути складним. Водночас міністр заявив, що зарано говорити про приєднання України до НАТО.

Головне