Чекають на деескалацію: ЄС призупинив візити і фінансову підтримку Косова

Чекають на деескалацію: ЄС призупинив візити і фінансову підтримку Косова

Європейський Союз призупинив візити високого рівня і фінансову підтримку Косова. Це сталося через неспроможність Приштини досягти деескалації на півночі країни.

Про це заявив представник Єврокомісії Петер Стано, передає "Європейська правда". За його словами, йдеться не про санкції. ЄС ухвалює обмежувальні заходи на основі чітких законодавчих рамок, визначених країнами членами після тривалого процесу обговорення.

"З огляду на останню ескалацію, яку ми спостерігаємо з початку цього місяця, 27 держав-членів ЄС заявили, що вони очікують від Косова і Сербії деескалації напруженості, особливо на півночі Косова, спричиненої виборами та імплементацією їхніх результатів у чотирьох муніципалітетах" – повідомив Стано.

При цьому Євросоюз попередив, що в разі відсутності негайної деескалації будуть наслідки. Однак останні дні доводять, що деескалації не відбулося, додав Стано.

"Незважаючи на наші заклики, прем’єр-міністр Курті поки не спромігся вжити рішучих кроків до деескалації. Його план з п’яти пунктів не здатний врегулювати ключові моменти, які викликали останню кризу. Ми очікуємо від нього термінових і вирішальних кроків" – наголосив представник ЄК.

Через це, відповідно до рішення держав-членів, Єврокомісія підготувала список пропозицій з негайним ефектом, які не є санкціями.

"У зв'язку з цим ми ухвалили рішення вжити низку заходів, які набули чинності негайно, включно з призупиненням візитів високого рівня і фінансової взаємодії з Косовом" – пояснив Стано.

Він також зазначив, що ці заходи є тимчасовими і зворотними залежно від розвитку ситуації.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, під час зіткнень у місті Звечан у Косові постраждали 30 військових з лав миротворчого контингенту НАТО. Серед поранених – 11 італійських військових, а також 19 осіб з лав угорського контингенту. Постраждалі військові дістали численних поранень, зокрема переломи та опіки від запалювальних та вибухових пристроїв. За даними KFOR, поранення не загрожують життю військових.

Головне