Чехія відмовилась видавати Україні ухилянтів

Чехія відмовилась видавати Україні ухилянтів

Чехія масово не видаватиме Україні чоловіків, які втекли від мобілізації. Однак Київ може подати запит на екстрадицію конкретної особи.

Про це повідомляв речник міністерства юстиції Чехії Володимир Ржепка, передає Idnes.

Чехія не видаватиме Україні ухилянтів, оскільки Європейська конвенція виключає екстрадицію за ухилення від військової служби, дезертирство або непокору наказу.

За його словами, в окремих випадках українська влада може подати запит на екстрадицію.

"Однак у конкретному випадку це залежатиме не від юридичної кваліфікації, а від фактичної поведінки, за яку українські судові органи зрештою подадуть запит про екстрадицію конкретної людини", - розповів Ржепка.

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що масової екстрадиції ухилянтів в Україну не буде.

За словами парламентаря, така екстрадиція неможлива з точки зору юридичної процедури.

“Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції”, – зазначив Веніславський.

При цьому він наголосив, що у судах більшості країн Європи можна буде оскаржити екстрадицію.

Також він назвав основні незаконні способи перетину кордону:

  • перетин поза офіційними пунктами пропуску;
  • перетин пункту пропуску в сховку, а потім перетин перетин державного кордону іншої країни у нейтральній смузі на підставі паспорта.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Кабмін заборонив пересилати поштою низку предметів.

Головне