Будівництво чотирьох нових енергоблоків на АЕС має розпочатися вже цьогоріч, - Галущенко

Будівництво чотирьох нових енергоблоків на АЕС має розпочатися вже цьогоріч, - Галущенко

Україна має намір запустити будівництво одразу чотирьох нових атомних реакторів вже цьогоріч - восени або влітку 2024 року. Амбітними планами із виданням Reuters поділився очільник українського Міненерго Герман Галущенко. 

Всі чотири блоки зводитимуть на Хмельницькій АЕС, яка розташовується поблизу Нетішина. Нині на станції функціонує два енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000. Початково їх мало бути чотири, проте будівництво третього та четвертого реакторів у 1980-х роках було заморожено. 

Галущенко уточнив, що два з задуманих енергоблоків будуть оснащені обладнанням російського виробництва, яке українська сторона планує імпортувати з Болгарії. Ще два - працюватимуть на західних технологіях компанії Westinghouse.

"Нам потрібні корпуси (реакторів, які доведеться імпортувати – ред.). Ми хочемо зробити третій і четвертий блоки відразу", – сказав голова Міненерго.

За його оцінкою, у разі негайного отримання потрібних корпусів третій реактор був би введений у роботу вже за 2,5 роки. Міністр додав, що Україна вже веде перемовини з болгарськими партнерами. 

Паралельно зі зведенням двох реакторів ВВЕР-1000 Україна збирається дати старт підготовчим роботам для розташування на ХАЕС двох сучасних західних енергоблоків AP-1000 .

Нагадаємо, торік грудні "Енергоатом" та американська  Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для п'ятого енергоблоку Хмельницької АЕС.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями МАГАТЕ повідомило про повторне замінування росіянами окупованої Запорізької АЕС. 
 

 

Головне