Болгарія приєдналася до декларації G7 про "гарантії безпеки" Україні

Болгарія приєдналася до декларації G7 про

Болгарський уряд прийняв рішення про приєднання до декларації країн "Групи семи" з надання довгострокових безпекових зобов’язань Україні.

Про це пише BTA.

У повідомленні уряду зауважили, що країна надає політичну та практичну підтримку Україні, "яка, протидіючи російській агресії, також робить безпосередній внесок у захист свободи, безпеки та суверенітету всіх європейських держав-членів".

"Відповідно до цієї послідовної політики, Болгарія приєднається до Спільної декларації країн G7 на підтримку України", – йдеться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ Болгарії отримало доручення проінформувати про ухвалене рішення.

Як відомо, країни "Групи семи" на саміті НАТО у Вільнюсі погодили рамковий документ щодо гарантій безпеки для України з метою подальшого підписання двосторонніх договорів. До декларації приєднались вже 15 держав.

Компоненти гарантій безпеки

Загалом гарантії безпеки включають наступні компоненти:

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Усі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака.
  • Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права.

Крім того, документ відкритий і дає можливість іншим країнам долучитися до гарантій безпеки.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, США наклали санкції на компанії, які причетні до торгівлі зброєю між рф і КНДР.

Головне