Болгарія не надаватиме Україні безкоштовно МіГ-29, але має альтернативу

Болгарія не надаватиме Україні безкоштовно МіГ-29, але має альтернативу

Болгарія не проводила переговорів щодо безкоштовного передання Україні винищувачів МіГ-29. Однак є ймовірність, що до України потраплять старі боєприпаси країни.

Про це повідомляє болгарська агенція BGNES. Як зазначає Міністерство оборони Болгарії, таке рішення могло б призвести до зниження обороноздатності країни. Це суперечить конституції і законам балканської країни.

Водночас на виконання рішення парламенту, ухваленого наприкінці 2022 року, міністерство провело успішні переговори щодо можливостей втілення так званих "трикутних угод". Вони сприятимуть заміні доступних систем озброєння відповідниками з країн союзників без втрати обороноздатності.

Напередодні також стало відомо, що Болгарія через посередників, ймовірно, мже продати Україні велику кількість боєприпасів. Це могло б суттєво вплинути на перебіг війни проти росії.

У міністерстві оборони Болгарії заявили, що передадуть старі боєприпаси вартістю майже 175 млн євро державному військовому заводу ВМЗ. Натомість війська отримають нові боєприпаси. Мета цього рішення полягає в тому, аби велика кількість старих боєприпасів зі складів болгарської армії потрапила до України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Болгарія через посередників може продати Україні велику кількість боєприпасів. Це може суттєво вплинути на хід війни. Мова йде про таку кількість боєприпасів, яка може переломити перебіг воєнних дій на деяких напрямках на українському фронті.

Крім того, парламент Болгарії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Президент України Володимир Зеленський вже відреагував на це рішення та подякував за нього країні.

Головне