Битва за Хартум: армія Судану розпочала наймасштабнішу операцію з початку конфлікту

Битва за Хартум: армія Судану розпочала наймасштабнішу операцію з початку конфлікту

Регулярна армія Судану розпочала масштабний наступ проти воєнізованого угруповання "Сили швидкої підтримки" (RSF) в столичному регіоні. Нова операція стала наймасштабнішою з початку 17-місячного конфлікту, пише Sky News.

Урядові війська заявили про успішний перетин трьох стратегічно важливих мостів: Халфая в Бахрі, а також Фітейхаба і Білого Нілу у центральній частині столиці Хартум. Водночас RSF заперечує успішність цих дій, стверджуючи, що запобігла спробам армії просунутися через два з вказаних мостів.

Ескалація відбувається на тлі виступу командувача суданської армії генерала Абделя Фаттаха аль-Бурхана на Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку. У своєму зверненні він назвав RSF "терористичним угрупованням" і закликав до їх виведення з територій задля зупинки конфлікту.

За даними ООН, через конфлікт у Судані понад 10 мільйонів людей були змушені покинути свої домівки, а деякі регіони опинилися на межі голоду. Крім того, країну охопила смертельна епідемія холери. За останніми даними місцевого МОЗ, кількість жертв хвороби зросла до 473 осіб, а в цілому зафіксовано близько 15 000 випадків зараження в 10 штатах.

Представник Управління ООН з прав людини Джеремі Лоуренс повідомив, що з початку вересня внаслідок артилерійських обстрілів та авіаударів у районі Хартума загинуло щонайменше 78 мирних жителів. ООН також задокументувала випадки позасудових страт, сексуального насильства та викрадень цивільних осіб.

Як писав "Ми-Україна" раніше, посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд на початку літа заявила, що Судан зіткнувся з небезпекою голоду, який за масштабами може перевершити найгірший в світі, який був в Ефіопії 40 років тому. 

 

Головне

Прем'єр-міністр Грузії висловився щодо використання в політичній рекламі партії "Грузинська мрія" кадрів зруйнованих українських міст напередодні парламентських виборів.