Більшість проросійських церков в Україні досі діють: лише 685 громад перейшли до ПЦУ

Більшість проросійських церков в Україні досі діють: лише 685 громад перейшли до ПЦУ

Станом на 3 травня 2024 року на території України все ще діють 8097 релігійних організацій, пов'язаних  з країною-агресором, за даними держреєстру. Про це повідомляє Опендатабот.

З початку повномасштабної війни лише 685 з цих громад перейшли до Православної Церкви України. Найбільше переходів до ПЦУ відбулося у Київській (164), Хмельницькій (155) та Вінницькій (75) областях.

Натомість досі 8097 церков в Україні пов’язані з країною-агресором. Найбільше таких релігійних установ на Донеччині (683 громади), далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області (по 526 церков на кожну).

42 церкви Мін’юст самостійно доповнив назвами на кшталт "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ".

Ще сім громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ.

Довідка. Напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну набрали чинності зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації". Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату.

У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово – й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)".

19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором. Нині він готується до другого читання.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, 5 травня за юліанським та новоюліанським календарем християни святкують Великдень або Пасху.

Головне