Безпекову угоду підписано: Латвія щороку надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП

Безпекову угоду підписано: Латвія щороку надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП

Президент Володимир Зеленський, який 11 квітня перебуває з офіційним візитом в Латвії, оголосив про підписання чергової довгострокової безпекової угоди.

"Разом із президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом поставили підписи під двосторонньою безпековою угодою між нашими країнами", - зазначив глава держави. 

Він уточнив, до документом передбачене щорічне надання Ригою Києву військової допомоги на 0,25% ВВП країни. На додачу до цього латвійська сторона зобов'язалась упродовж наступного десятиліття підтримувати нашу державу в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях та сприяти членству України в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі. 

"Дякую дружній Латвії! Це саме та конкретика й прогнозованість, якої потребує наша боротьба за свободу та незалежність", - наголосив Зеленський.

Безпекова угода, підписана сьогодні, стала для України вже дев'ятою. До цього подібні домовленості були також укладені з Британією, ФРН, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами та Фінляндією.

Нагадаємо, раніше цього дня стало відомо про прибуття Володимира Зеленського до Латвії задля участі глави держави у саміті Триморʼя - об'єднання держав-членів ЄС, які мають вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного морів. Він анонсував "важливі зустрічі"  та укладання ще однієї двосторонньої безпекової угоди.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 10 квітня президент Володимир Зеленський обговорив з новим прем'єром Ірландії Саймоном Гаррісом угоду про безпеку в межах Вільнюської декларації "Великої сімки". Також глава української держави запросив його відвідати Глобальний саміт миру, який відбудеться незабаром. 

 

 

Головне