Без втручання заходу: мирні переговори між Вірменією та Азербайджаном пройдуть в Ірані

Без втручання заходу: мирні переговори між Вірменією та Азербайджаном пройдуть в Ірані

Перші вірмено-азербайджанські мирні перемовини після нещодавніх подій у Нагірному Карабаху відбудуться у понеділок, 23 жовтня, в Ірані. Про це пише Reuters із посилання на іранські державні медіа. 

У заході окрім очільників МЗС Вірменії та Ірану участь візьмуть також і їхні колеги з Ірану, Туреччина та росії. 

Офіційне агентство новин Ісламської республіки Іран IRNA навело текст заяву місцевого міністерства, в якому зазначено, що країни мають намір обговорити питання "без втручання нерегіональних та західних країн". Reuters вважає, що таке формулювання має на увазі Сполучені Штати та держави Євросоюзу.

За даними росЗМІ, російський голова МЗС Сергій Лавров поїде до Тегерана. 

Як відомо, минулого місяця Азербайджан здійснив "антитерористичні заходи" для повернення під свій контроль Нагірного Карабаху. Після цього з території невизнаної республіки виїхали більш як 100 000 етнічних вірмен. За рішенням глави Карабаху Самвела Шахраманяна, невизнана Нагірно-Карабаська республіка (Арцах) офіційно припинить своє існування до 1 січня 2024 року.

Конфлікт за цю територію між Вірменією та Азербайджаном тривав упродовж останніх 30 років. Мирних домовленостей, попри зусилля США, ЄС та рф, їм так і не вдалося досягти.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Politico від власних джерел дізналось, що Збройні сили Азербайджану у найближчому майбутньому можуть здійснити вторгнення на південь Вірменії.

Головне