Азербайджан та Вірменія домовились про нормалізацію відносин

Азербайджан та Вірменія домовились про нормалізацію відносин

Азербайджан та Вірменія у четвер, 7 грудня, домовились про нормалізацію відносин, обмін полонених та продовження переговорів щодо укладання мирної угоди.

Про це йдеться в спільній заяві прем’єр-міністра Вірменії та президента Азербайджану. Як зазначається, країнам "випала історична можливість для досягнення довгоочікуваного миру в регіоні". Лідери двох країн вирішили працювати для того, аби укласти мирний договір "на основі поваги принципів суверенітету і територіальної цілісності".

Крім того, Азербайджан вирішив звільнити 32 полонених вірменських військовослужбовців, а Вірменія – двох азербайджанських.

Також Вірменія збирається відкликати заявку на проведення наступної Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29) на користь Азербайджану. Єреван закликає інші країни Східної Європи підтримати Баку у цьому. У свою чергу Азербайджан підтримає кандидатуру Вірменії на членство в Бюро Східноєвропейської групи держав COP.

"Республіка Вірменія та Республіка Азербайджан продовжать обговорення впровадження додаткових заходів для зміцнення довіри, які мають бути здійснені найближчим часом, і закликають міжнародну спільноту підтримати їхні зусилля, які сприятимуть розбудові взаємної довіри між двома країнами та позитивно впливають на весь регіон Південного Кавказу", - йдеться в спільній заяві.

Нагадаємо, невизнана Нагірно-Карабаська республіка (Арцах) припинить своє існування до 1 січня 2024 року за рішенням глави Карабаху Самвела Шахраманяна.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Вірменії та Азербайджану вдалось зійтися на погодженні "головних принципів мирного договору" між країнами попри те, що сторони говорять "різними дипломатичними мовами", наголосив вірменський прем'єр Нікол Пашинян.

Головне