Австралія запровадила санкції проти російського хакера

Австралія запровадила санкції проти російського хакера

Австралія у вівторок, 23 січня, запровадила санкції проти російського хакера, який брав участь у масштабній кібератаці на страхову компанію Medibank. Про це повідомила інформаційна агенція Reuters.

Як зазначається, санкції ввели проти Олександра Єрмакова  - тепер на нього наклали цілеспрямовані фінансові санкції та заборонили в'їзд в Австралію. Його пов'язують з кібератакою на банк, яка призвела до витоку даних майже 10 млн клієнтів.

Міністр внутрішніх справ Австралії Клер О'Ніл назвала хакерів, які атакували Medibank, "боягузами та покидьками".

"Вони ховаються за технологіями, і сьогодні австралійський уряд показує, що здатен розкрити, хто ви, і переконатися, що ви несете відповідальність", - заявила міністерка.

Таким чином Австралія вперше застосувала свою систему кіберсанкцій, яку ввели у 2021 році. Вони передбачають кримінальну відповідальність за надання хакеру будь-яких активів, зокрема, криптовалютних гаманців або платежів "програм-вимагачів". Це загрожує ув’язненням на строк до 10 років і штрафами.

При цьому, як наголосив професор кібербезпеки в Університеті Монаша Найджел Фейр, такі обмеження можуть не закінчитись арештом винних у кібератаці чи стриманням інших від подібних дій, але крок австралійського уряду "є кроком у правильному напрямку".

Атака на банк Medibank відбулась ще у 2022 році. Тоді було викрадено особисту інформацію 9,7 млн нинішніх і колишніх клієнтів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, американська компанія Microsoft обвинуватила хакерську групу Midnight Blizzard, (також відома як APT29, Cozy Bear або Nobelium) у кібератаці та зламі низки корпоративних облікових записів електронної пошти.

Головне