Астрономи вперше побачили, як зірка поглинає планету

Астрономи вперше побачили, як зірка поглинає планету

Астрономи вперше спостерігали, як зірка поглинає планету на відстані 12 тис. світлових років.

Про це повідомили Space та дослідники в журналі Nature. Як зазначається, науковці передбачають, що те ж саме станеться із Землею приблизно через 5 млрд років.

Астрономи також проаналізували незліченну кількість зірок на різних етапах їхньої еволюції. Вони виявили, що коли Сонце і подібні до нього зірки наближаються до кінця свого життя, вони починають вичерпувати своє основне джерело палива. Йдеться про водень біля ядер. Це призводить до того, що ядра зірок стискаються, а зовнішні оболонки розширюються та охолоджуються.

Під час фази "червоного гіганта" зірки можуть розширюватися від 100 до 1000 разів у порівнянні зі своїм початковим діаметром. При цьому вони поглинають планети, що обертаються на близьких орбітах.

"Ми знаємо, що це має відбуватися з усіма планетами, які обертаються на відстанях менших, ніж Земля, але було надзвичайно складно надати експериментальні докази цього", – розповів провідний автор дослідження, астрофізик з Массачусетського технологічного інституту Кішалай Де для Space.com.

Вчені знали, що зірки поглинають планети перед і незабаром після розширення. Однак перед цим випадком науковцям не вдавалось побачити сам процес.

"Поглинання планет було фундаментальним прогнозом у нашому розумінні зірок і планет, але як часто це відбувається – невідомо. Тому виявлення потенційно рідкісної події вперше – це завжди захоплююче", – поясни Кішалай Де.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, співробітники NASA зняли на відео величезне торнадо на Сонці, яке складалося з вихорів плазми. Зокрема, явище зафіксувала Обсерваторія Сонячної динаміки NASA

Головне